Meer lezen over Index voor Inclusie
Steeds meer scholen zijn op zoek naar antwoorden over hoe ze kunnen omgaan met de enorme diversiteit van leerlingen. Oplossingen voor de problemen die vaak op scholen ontstaan, kunnen we zoeken bij de leerlingen zélf of bij zijn of haar ouders. We kunnen het probleem leggen bij de culturele afkomst van het kind, bij de sociale omstandigheden waarin het kind leeft, bij de beperkingen van het kind.

We kunnen dan specifieke oplossingen zoeken voor dat éne kind of samen met andere kinderen met dezelfde achtergrond of beperkingen - liefst op een plaats weg van kinderen waar 'niets mee is'.
Maar er zijn veel scholen die anders willen, die de diversiteit van leerlingen niet als een probleem zien, maar als een rijkdom, als een uitdaging om samen op weg te gaan, van elkaar te leren om zo elkaar te versterken. Zo zijn er al verschillende landelijke en regionale initiatieven in zowel Nederland als Vlaanderen waar scholen het roer hebben omgegooid en een beter leerklimaat voor alle kinderen hebben weten te scheppen in hun eigen school.
Lees het hele voorwoord
Naar meer lezen over Index voor Inclusie Bestellen Index voor InclusieContact Index voor Inclusie